Vad innebär ekologiska kläder?

Ekologiska kläder har lite olika innebörd beroende på vem man frågar.

Ekologiskt odlad bomull

Bomull kommer från en planta. Det finns ca 50 olika arter och de växer vilt som buskar eller träd i de flesta tropiska områden. När blomman vissnar bildas en kapsel som innehåller frön. Dessa är bevuxna med bomullsfibrer, så kallade fröhår, vilka kan förädlas till tråd och garn och av detta tillverkar man tyger.
Bomull som odlas ekologiskt där man inte använder bekämpningsmedel, ger en slutprodukt av högre kvalitet. Dess bomullsfibrer blir längre med ökad livslängd.
Fler fördelar med ekologiskt odlad bomull och ekologiska barnkläder är att gifterna och bekämpningsmedlen som används vid ”vanlig” odling inte hamnar på ditt barns hud och de som arbetar med att skörda bomullen.
Så vi som köper ekologiska kläder skyddar miljön, våra barn och de som arbetar med skörd och tillverkning av kläderna.

Skrämmande fakta om världens bomullsodling

162 000 liter vatten per svensk - Bara vår import till Sverige av bomullskläder kräver 162 000 liter vatten per svensk och år! Den siffran kan drastiskt minskas om vi köper bättre kvalitet och inte köper kläder tillverkade av bomull som besprutats. Källa: WWF

Kemikalierna vandrar vidare - Bomull är en mycket kemikaliekrävande gröda och odlingarna behöver årligen en fjärdedel av världens användning av insektsbekämpningsmedel och tiondel av ogräsmedlen. Giftet kan även följa med längre upp i näringskedjan och söker sig ut i vattendragen och ner till grundvattnet tillsammans med vatten från konstbevattning och kan på så vis förorena stora områden och påverka många sötvattenarter. Källa: WWF

”VÄLJ EKOLOGISKT odlad bomull och hög kvalité på kläderna så håller de längre.” - WWF

Olika certifieringar

Det finns en rad olika certifieringar och de lovar olika saker. Den som är vanligast på Ekobarn är GOTS-certifiering.

GOTS - The Global Organic Textile Standard är en oberoende miljömärkning som garanterar att minst 70 % av produkten består av ekologiskt odlade textilfibrer. Certifieringen har kriterier för att minimera farliga kemikalier i tillverkningsprocessen och det finns krav för vattenrening samt sociala villkor för de som arbetar i hela produktionskedjan.

Drift & produktion:  Wikinggruppen